Afectiuni



Miozita inseamna inflamatie musculara si poate fi cauzata de o infectie, un prejudiciu, anumite medicamente, exercitii fizice si boli cronice. Miozita de efort inseamna oboseala musculara ce apare la efort si ce este cauzata de inflamatia muschiilor. Care sunt cauzele frecvente ale miozitei de efort?
Unele dintre formele cronice sau persistente, sunt miopatiile inflamatorii idiopatice. "Idiopatic" inseamna ca are cauza necunoscuta. Miopatiile inflamatorii sunt un grup de afectiuni caracterizate prin inflamatia si slabiciunea muschilor, in special a muschilor proximali. Miozita este termenul popular folosit pentru a descrie o serie de miopatii inflamatorii cum ar fi: dermatomiozita; miozita cu corpi de incluziune; forme juvenile de miozita; polimiozita. Aceste boli cauzeaza umflaturi si pierdere musculara. Ele sunt deasemenea, numite miopatii inflamatorii idiopatice. Miopatiile inflamatorii sunt considerate a fi boli autoimune, adica sistemul imunitar al organismului, care lupta impotriva infectiilor si virusurilor in mod normal isi ataca in mod gresit propriul tesut sanatos. Iar organismul raspunde prin inflamatie sau edem. Toate aceste boli pot determina slabiciune musculara, dar fiecare tip este diferit. Aceste miopatii eterogene sunt caracterizate de slabiciune musculara, care este, de obicei, proximala si simetrica si de inflamatie nesupurativa in muschii scheletici. Cauza exacta a acestor conditii nu este cunoscuta, desi acestea sunt considerate a fi tulburari ale sistemului imunitar. Cateva dintre posibilele cauze examinate sunt: boli autoimune, asemanari intre miopatii si boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic; expunerea la o substanta toxica sau medicamente; alte boli cum ar fi boli reumatice, cancerul sau un virus. Aceste tulburari rare pot afecta atat adultii cat si copii de orice varsta sau sex. Cele mai multe cazuri si simptome raspund foarte bine la terapia de recuperare. Pierderea permanenta a fortei si atrofia musculara apare uneori, dar in alte cazuri, forta si masa musculara sunt recuperate. La persoanele cu probleme cardiace sau pulmonare, boala este de obicei mai severa si rezistenta la tratament. In cele mai multe boli autoimune, diagnosticul si tratamentul precoce cresc foarte mult sansele de realizare a rezultatului posibil si evitarea complicatiilor mai grave.

Ce se urmareste prin recuperarea miozitei de efort?
Obiectivele urmarite de recuperare in miozita de efort sunt: reducerea inflamatiei si a durerii; mentinerea si cresterea masei musculare; diminuarea simptomelor; mentinerea flexibilitatii si a mobilitatii articulare; prevenirea atrofiilor musculare.

In ce consta concret recuperarea miozitei de efort?
Noi folosim terapia combinata deoarece imbunatatim cu mult efectele tratamentului. Aceasta consta in kinetoterapie, electroterapie, laserterapie si masaj terpeutic. Tratamentul prin kinetoterapie urmareste prevenirea atrofiilor musculare, mentinere fortei si mobilitatii articulare prin mobilizari, manipulari, exercitii active, pasive autopasive, cu rezistenta si altele. Electroterapia urmareste stimularea musculara, inlaturarea durerilor si a inflamatiei si imbunatatirea troficitatii tesuturilor. Laserterapia produce o caldura locala ce actioneaza in profunzime imbunatatind circutatia si avand efect sedativ. Masajul terapeutic este un bun relaxant, stimuleaza musculatura si reduce durerea.

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?
Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?
Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Ce spune fondatorul centrului despre sedinta de evaluare?

"Principalul nostru obiectiv, inca de la infiintarea acestui centru de recuperare medicala este obtinerea unui randament terapeutic cat mai ridicat. Sedinta de evaluare terapeutica ne-a ajutat foarte mult in indeplinirea acestui obiectiv deoarece ii creaza fiziokinetoterapeutului posibilitatea de a se familiariza cu cazul pacientului, de a studia cu atentie actele medicale, de a stabili cele mai importante obiective terapeutice si de a alcatui un plan de tratament suficient de complex pentru a obtine eficienta terapeutica asteptata. Consilierea pacientului este un alt beneficiu major al acestei sedinte deoarece acesta va sti care sunt pasii procesului de recuperare, va sti ce sa evite pe viitor si ce ii face bine. Sedinta de evaluare este primul pas in construirea relatiei atat de necesare pacient - specialist si constituie fundatia oricarui tratament de recuperare reusit." - Serban Dragos, fondator KinetikMed


Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara programarea telefonica pentru o sedinta de evaluare terapeutica efectuata de catre unul dintre fiziokinetoterapeutii nostri. In cadrul acestei sedinte se vor efectua toate testele neuromusculare si articulare specifice, vei beneficia de consiliere de specialitate si ti se va alcatui planul de tratament individualizat.

Programare sedinta evaluare Informatii sedinta evaluare