Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Contracturile musculare paravertebrale pot aparea din mai multe motive, cum ar fi paralizia, atrofia musculara si forme de distrofie musculara. Fundamental, musculara si scurtarea tendoanelor are ca rezultat reducerea flexibilitati. Contractura este definita ca o tulburare functionala a unui muschi sau unui grup muscular ce se manifesta printr-un tonus muscular crescut. Este adesea intalnita in afectiuni traumatice, inflamatorii, degenerative, in tulburari de statica si in leziuni nervoase.

 

Care sunt cauzele frecvente ale contracturilor paravertebrale?

Cauzele care determina aparitia contracturilor paravertebrale includ: imobilizari; articulatiile sunt, de obicei imobilizate intr-o pozitie scurtata ca rezultat al schimbarilor tesutului conjunctiv articular, asociate lungimii muschiului si tendonului. Imobilizarea prelungita faciliteaza proliferarea tesutului care afecteaza spatiul articular. Mentinerea unei pozitii scurtate pentru o perioada prelungita de timp duce la formarea aderentelor fibroase, pierderea sarcomerilor si pierderea extensibilitati tesutului. Spasticitatea, daca este lasata netratata, poate da contracturi. O pierdere de inhibare a tonusului muscular determina un muschi sa devina hiperactiv ceea ce reduce controlul in zona afectata. Slabiciunea musculara, un dezechilibru muscular intre un muschi agonist si unul antagonist poate aparea din cauza unei tulburari neurologice, leziuni ale coloanei vertebrale si stilul de viata sau obiceiurilor noastre posturale. O scadere a tonusului muscular conduce la slabiciune musculara continua si in cele din urma la atrofie musculara. Contractia constanta a muschiului agonist cu o rezistenta minima poate duce la o contractura musculara paravertebrala. Alte cauze care pot da contracturi sunt: osteoblastom spinal; abces paravertebral; scolioza; tumori; compresie spinala; reactii ale medicamentelor.

 

Ce se urmareste prin recuperarea contracturilor paravertebrale?

Obiectivele de tratament a contracturii paravertebrale sunt: reducerea contracturii; reducerea durerii; tonifierea musculaturi paravertebrale, abdominale si ale spatelui; mentinerea mobilitatii coloanei vertebrale; corectarea pozitiilor vicioase; respectarea regulilor de igiena a spatelui.

 

In ce consta concret recuperarea contracturilor paravertebrale?

Tratamentul se face cu terapie combinata, adica cu electroterapie ce are rol decontracturant, miorelaxant si calmant, laserterapie ce actioneaza in profunzime asupra sursei durerii si imbunatateste hranirea tesuturilor si vindecarea lor. Cu masaj terapeutic mai exact masaj transversal profund apicat cu rolul de a decontractura si relaxa, dar si pentru a calma durerea. Baza terapiei combinate o constituie kinetoterapia prin exercitiile sale decontracturante, programul Williams, gimnastica Burger, tractiuni, exercitii active, exercitii la aparate, in oglinda pentru corectarea posturii, etc. Terapia combinata maximizeaza efectele recuperarii si reduce durata acesteia.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)

Codul de securitate
Actualizează