Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Fibromialgia este o boala cronica marcata de durere inexplicabila pe scara larga, in muschi si articulatii. Nu este o boala ci mai degraba un sindrom, care este o colectie de simptome care apar impreuna. Desi multi oameni cred despre ea ca este o stare artritica din cauza simptomelor, nu este un tip de artrita. Conditia este adesea asociata cu punctele sensibile, care sunt denumite "puncte de declansare." Acestea sunt locuri de pe corp unde chiar presiunea usoara provoaca durere.

 

Care sunt cauzele frecvente ale fibromialgiei?

O persoana poate fi diagnosticata cu fibromialgie daca are dureri pe scara larga si sensibilitate in cel putin 11 din cele 18 puncte de declansare cunoscute. Punctele de declansare comune includ: partea din spate a capului; partea superioara a umerilor; partea de sus a pieptului; solduri; genunchi si exteriorul coatelor. Durerea surda, consistenta prin intreg corpul este deasemenea comuna. Persoanele cu aceasta tulburare pot avea: oboseala; probleme cu somnul; dureri de cap; depresie; anxietate. Desi cauzele sunt neclare, fibromialgie poate fi rezultatul stresului, traumei fizice sau al unei boli sistemice aparent fara legatura, cum ar fi gripa. Simptomele pot fi un rezultat al creierului si nervilor sau exagerari la semnalele normale de durere. Acest lucru ar putea fi, eventual, din cauza unui dezechilibru in substantele chimice din creier. Persoanele cu un istoric familial de sindrom au mai multe sanse de a dezvolta fibromialgia. Deasemenea, cei cu o boala reumatica ca lupusul sau artrita reumatoida au un risc mai crescut. Fibromialgia are multe simptome care tind sa varieze de la o persoana la alta. Principalul simptom este durerea pe scara larga. Pot exista perioade cand simptomele sunt mai bune sau mau rele, in functie de factori, cum ar fi: nivelul de stres, schimbarea vremii si nivelul fizic de activitate.

 

Ce se urmareste prin recuperarea fibromialgiei?

Obiectivele urmarite in recuperarea firbromialgiei includ: reducerea sau ameliorarea durerilor; reconditionare fizica prin exercitii fizice adecvate; reducerea inflamatiei; relaxare musculara generala; mentinerea fortei si rezistentei musculare; mentinerea mobilitatii si a elasticitatii musculare si articulare; mentinerea sau scaderea in greutate; schimbarea stilului de viata.

 

In ce consta concret recuperarea fibromialgiei?

Tratamentul kinetic este pentru a ajuta si usura unele dintre simptome, desi este putin probabil ca vor disparea vreodata complet. Aceasta este o boala cu evolutie indelungata. Simptomele pot fi tratate, dar sindromul nu dispare. Analgezicele si relaxarea musculara pot usura disconfortul. Kinetoterapia, masajul, electroterapia si exercitiile fizice regulate pot reduce, deasemenea, durerea si ajuta la reducerea stresului, diminuand astfel simptomele si disconfortul fibromialgiei. Tratamentul fibromialgiei se axeaza pe folosirea terapiei combinate, o imbinare a kinetoterapiei, electroterapiei si masajului terapeutic. Kinetoterapia foloseste metode si exercitii de relaxare, metoda Jacobson, exercitii de respiratie; exercitii active si active cu rezistenta; exercitii de stretching, etc. Electroterapia este bine cunoscuta pentru efectele sale miorelaxante si de stimulare musculara, laserterapia actioneaza in profunzime imbunatatind circulatia si masajul terapeutic este puternic decontracturant, miorelaxant, imbunatateste nutritia tesuturilor si circulatia. Efectele obtinute de terapia combinata imbunatatesc randamentul tratamentului fibromialgiei si il mentin o perioada lunga de timp.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează