Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Fractura de diafiza femurala reprezinta o afectiune caracterizata de o pauza in continuitatea femurului datorata rupturii diafizei osoase (osul coapsei). Femurul este cel mai mare, cel mai puternic si cel mai lung os din organism. Are o buna vascularizatie si este inconjurat de masa musculara importanta. De aceea este nevoie de un traumatism de intensitate mare pentru a produce fractura diafizei femurale.

 

Care sunt cauzele frecvente ale fracturii de diafiza femurala?

Fractura de diafiza femulara poate aparea dupa o cadere sau dintr-o lovitura directa asupra coapsei, stresul este pus pe femur. In cazul in care aceste forte sunt excesive si dincolo de ceea ce femurul poate rezista, se poate produce ruptura diafizei femurale. Cand se intampla acest lucru conditia este cunoscuta ca o fractura de diafiza femurala si poate varia de la o mica fractura fara deplasare osoasa la o fractura severa cu deplasare osoasa (si cu fragmente) cu deformare evidenta. Datorita rezistentei osului femural, o fractura de diafiza femurala necesita de obicei o mare forta. Acest lucru apare, de obicei din cauza unei caderi (de obicei, de la o inaltime mare si de multe ori pe o suprafata tare) sau din cauza unei lovituri directe la femur, cum ar fi un accident de autovehicul. Ocazional o astfel de fractura poate sa apara cu o forta minima la pacientii care au slabite oasele datorita altor conditii, cum ar fi osteoporoza sau malignitate. Pacientii experimenteaza de obicei un debut brusc, ascutit de dureri intense ale coapsei, la momentul prejudiciului. Durerea este de obicei destul de severa si poate fi simtita in partea din fata, din spate sau pe ambele parti ale coapsei. Pacientii pot prezenta, deasemenea, edem, vanatai si durere la atingerea cu fermitate a regiunii afectate a coapsei. Durerea poate creste in timpul anumitor miscari ale soldului sau ale genunchiului, atunci cand stati in sezut sau atunci cand incercati sa stati in picioare sau la mersul pe jos (in special pe dealuri sau pe suprafete neregulate) sau atunci cand se incearca rulatul. In fracturile femurale severe (cu deplasare) osoasa, se poate observa o deformare evidenta. Ocazional pacientii pot prezenta, intepaturi sau amorteala la nivelul coapsei, genunchiului, inferior gleznei sau piciorului. Fracturile diafizare ale femurului au o evolutie favorabila datorita fragmentelor bine vascularizate si inconjurate de un manson muscular important.

 

Ce se urmareste prin recuperarea fracturii de diafiza femurala?

Obiectivele tratamentului recuperator al fracturii de diafiza femurala includ: reducerea durerilor; imbunatatirea functionalitatii membrului inferior; refacerea fortei si rezistentei musculare a membrului afectat; refacerea mobilitatii articulare si a flexibilitatii membrului inferior; corectarea atitudinilor vicioase; respectarea regululor de igiena a soldului, obtinerea stabilitatii statice si dinamice; reeducarea controlului coordonari si echilibrului.

 

In ce consta concret recuperarea fracturii de diafiza femurala?

Tratamentul recuperator se incepe imediat, chiar in perioada imobilizarii la pat si se axeaza pe mobilizari in aceasta etapa. Recuperarea se bazeaza pe kinetoterapie, electroterapie si masaj terapeutic, acestea impreuna formeaza terapia combinata ce este renumita pentru randamentul pe care il da. Kinetoterapia urmareste recuperarea fortei si a mobilitatii articulare prin: mobilizari, manipulari, exercitii de reeducare a flexiei si extensiei, exercitii pasive, autopasive, active, active cu rezistenta, pe placa de echilibru, stepper, bicicleta, etc. Electroterapia ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei, stimuleaza si decontractureaza musculatura, iar masajul terapeutic este cel mai bun relaxant si destresant, imbunatateste circulatia sanguina si cea limfatica, imbunatateste nutritia tesuturilor.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează