Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

O fractura sau o pauza a platoului tibial se numeste fractura de platou tibial. Platoul tibial este unul dintre zonele cele mai critice, portante din corpul uman. Fracturi ale platoului afecteaza alinierea genunchiului, stabilitatea si mobilitatea.

 

Care sunt cauzele frecvente ale fracturii de platou tibial?

Depistarea precoce si tratamentul adecvat al acestor fracturi sunt critice pentru minimizarea handicapului pacientului si reducerea riscului de complicatii, in special artrita posttraumatica. Pe langa osului fracturat, tesuturile moi (piele, muschi, nervi, vase de sange, ligamentele) pot fi ranite in momentul fracturii. Atat osul rupt cat si orice leziuni ale tesuturilor moi trebuie sa fie tratate impreuna. In multe cazuri, o interventie chirurgicala este necesara pentru a restabili forta de miscare si stabilitatea piciorului dar si pentru a reduce riscul de artrita. Genunchiul poarta cea mai mare greutate a corpului. Trei oase se intalnesc pentru a forma articulatia genunchiului: femurul (osul coapsei), tibia si patela (rotula). Ligamentele si tendoanele actioneaza ca franghii puternice pentru a tine oasele impreuna. Ele restrictioneaza sau permit anumite tipuri de miscari ale genunchiului. In plus, forma capetelor oasoase ajuta la mentinerea aliniereii corecte a genunchiului. Aceasta deteriorare a suprafetei osului, poate afecta alinierea membrelor si in timp poate contribui la artrita, instabilitate si pierderea miscarii in articulatie. O fractura a platoului tibial poate aparea din cauza stresului (pauze minore din activitatea excesiva neobisnuita) sau din cauza oasului deja compromis (cancer sau infectie). Cele mai multe, cu toate acestea, sunt rezultatul unor traumatisme (vatamari). Tinerii prezinta aceste fracturi de multe ori, ca urmare a unei leziuni de inalta putere, cum ar fi o cadere de la o inaltime considerabila, traumatisme legate de sport, precum si accidente de autovehicule. Persoanele varstnice, cu osteoporoza necesita adesea numai leziuni mici (cad dintr-o pozitie gresita, in picioare) pentru a crea aceste fracturi. Simptomele includ: durere, care este si mai intensa atunci cand greutatea este plasata pe piciorul afectat; umflaturi in jurul genunchiului si limitarea indoirii articulatiei; deformare, genunchiul poate arata ca "iesit din loc"; picior rece, pal, cu aspect palid sau senzatie de rece la picior poate sugera ca alimentarea cu sange este intr-un fel afectata; amorteala in jurul piciorului, amorteala, sau "intepaturi" in jurul piciorului ridica ingrijorarea cu privire la leziuni ale nervilor sau umflarea excesiva a piciorului.

 

Ce se urmareste prin recuperarea fracturii de platou tibial?

Obiectivele recuperarii fracturii de platou tibial urmaresc: reducerea dureii; refacerea mobilitatii articulare; refacerea fortei musculare; refacerea stabilitatii, miscarii controlate si abilitatii; corectarea pozitiilor vicioase.

 

In ce consta concret recuperarea fracturii de platou tibial?

Tratamentul presupune aplicarea terapiei combinate (kinetoterapie, electroterapie, masaj terapeutic si laserterapia) cu scopul de a grabi procesul de vindecare si de a creste randamentul terapeutic. Kinetoterapia urmareste refacerea mobilitatii articulare si a fortei musculare prin mobilizari, manipulari, exercitii izometrice, active, active cu rezistenta, cu scripeti, la aparatul de forta, stepper, bicicleta si altele. Electroterapia reduce durerea, inflamatia, stimuleaza si decontractureaza musculatura. Masajul terapeutic imbunatateste calitatea fizica a pielii, consistenta, elasticitatea si mobilitatea, tonifica musculatura, este relaxant si calmant. Laserterapia imbunatateste circulatia sanguina si grabeste procesul de vindecarea a osului si a tesuturilor.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Comentarii  

0 #1 Edy 31-07-2020 19:44
Interesant articolul.. consultul unui (fizio), kinetoterapeut este foarte important și util pentru evaluare și tratament fizical kinetic pentru recuperarea pacienților
Citat

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează