Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Hallux valgus sau montul este un os normal, care devine proeminent ca urmare a deplasarii progresive catre partea mediala, catre interiorul piciorului. Deplasarea primului metatarsian obliga halucele, degetul mare sa urmeze o miscare inversa, catre degetele vecine, pe care le impinge si le deformeaza progresiv.

 

Care sunt cauzele frecvente ale afectiunii hallux valgus?

Deplasarea degetului mare nu constituie esenta deformatiei, ci este consecinta deplasarii primului metatarsian catre medial. Cauzele sunt necunoscute, dar putem vorbi de factori favorizanti si factori de risc. Factorii favorizanti sunt: preponderenta feminina a acestei deformatii (95%) se poate explica prin laxitatea ligamentara tipica, conditionata hormonal, ligamentele antepiciorului cedeaza, favorizand deplasarea si proeminenta primului metatarsian; bolile inflamatorii de tip poliartrita reumatoida destabilizeaza intreg piciorul si favorizeaza aparitia hallux valgusului ce evolueaza rapid; anumite morfotipuri ale piciorului (tipuri constitutionale), favorizeaza tulburarile de statica; traumatisme din antecedente, ce au au fragilizat structurile osteo-ligamentare ale piciorului si au modificat raporturile dintre ele; lipsa prin amputatie a degetului al doilea (traumatica si mai ales iatrogena) este un factor foarte cunoscut. Factorii de risc: incaltamintea „eleganta” si incomoda, stramta si cu tocuri; factorii genetici, fiicele „mostenind” piciorul mamei in peste 50% dintre cazuri; piciorul plat poate favoriza intr-o oarecare masura aparitia deformatiei; obezitatea sau scaderea ponderala rapida, prin propriile mecanisme de actiune, pot favoriza aparitia deformatiei. Exista doua tipuri majore de hallux valgus: congenital, care apare la varsta adolescentei si dobandit, ce apare la varsta maturitatii, peri-menopauzic. Halucele, degetul mare, se inclina spre celelalte degete, se roteste in jurul sau (orientandu-si unghia catre interiorul piciorului) si impinge celelalte degete, silindu-le sa se „incalece” prin lipsa spatiului necesar fiecaruia. Metatarsianul se deplaseaza medial (in varus) se roteste si se ridica, capul sau proemina sub piele si constituie deformatia tipica. Aceste modificari produc insuficienta de sprijin a razei 1 si suprasolicitarea articulatiilor metatarso-falangiene laterale, cu aparitia progresiva de: metatarsalgii (cu hiperkeratoza plantara, „bataturi”); grife digitale (degete „in ciocan”); deformatie Taylor’s bunion („montul croitorului”). Evolutia este catre agravare lenta si progresiva insa difera in functie de tipul afectiunii congenitala sau statica.

 

Ce se urmareste prin recuperarea afectiunii hallux valgus?

Obiectivele urmarite in recuperarea hallux valgusului sunt: cicatrizarea tesuturilor, consolidarea oaselor taiate, reducerea dureriilor; recuperare fortei si rezistentei musculo ligamentare; obtinerea stabilitatii si mobilitatii articulare; recuperarea controului, coordonari si echilibrului; reeducarea mersului; prevenirea recidivelor.

 

In ce consta concret recuperarea afectiunii hallux valgus?

Tratamentul hallux valgusului se bazeaza pe kinetoterapie adica exercitii de relaxare, posturi si pozitii antalgice, exercitii izometrice, mobilizari ale degetelor, exercitii pentru controlul statici in oglinda; exercitii cu mingi, exercitii pe placa de echilibru, mobilizari, electroterapie si masaj terapeutic. Abordam terapia combinata datorita rezultatelor obtinute. Masajul este relaxant, destresant si decontracturant, electroterapia stimuleaza musculatura, reduce durerea si inflamatia. Laserterapia actioneaza in profunzine, are efect sedativ, vasculotrofic si antalgic, iar kinetoterapia cuprinde exercitii de recuperare a deficitului si imbunatatesc forta si rezistenta musculara. Terapia combinata imbunatateste rezultatele recuperarii hallux valgusului si aduce un plus calitatii vietii pacientului.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează