Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Hemipareza reprezinta slabiciunea usoara, moderata ce apare pe intreaga parte stanga sau dreapta a corpului. Hemiplegie este forma sa cea mai severa, paralizia completa a jumatatii corpului. Hemipareza si hemiplegia pot fi cauzate de diferite afectiuni medicale, inclusiv cauze congenitale, traumatisme, tumori, sau accident vasculare cerebrale.

 

Care sunt cauzele frecvente ale hemiparezei?

Cea mai frecventa cauza de hemipareza si hemiplegie este accidentul vascular cerebral. Acesta poate provoca o varietate de tulburari de miscare, in functie de localizarea si severitatea leziunii. Hemiplegia este comuna in cazul in care cursa afecteaza tractul corticospinal. Alte cauze ale hemiplegie includ leziuni ale coloanei vertebrale, in mod specific sindromul Brown-Sequard, leziuni traumatice cerebrale sau boli care afecteaza creierul. Da slabiciune caracteristic include un control scazut al miscarii, clonus (o serie de contractii musculare involuntare rapide), spasticitate, exagerarea reflexelor tendinoase profunde si scaderea rezistentei.

Alte cauze comune: vasculare: hemoragie cerebrala; infectioase: encefalita, meningita, abces cerebral; neoplazica: gliom-meningiom; demielinizare: scleroza diseminata, leziuni la capsula interna; traumatice: rani cerebrale, hematom subdural; congenitale: paralizie cerebrala, multisistemica cu debut neonatal, boli inflamatorii; diseminate: scleraoza multipla; psihologic: parasomnie (hemiplegie nocturna). In functie de tipul de hemipareza diagnosticat, diferite functii ale corpului pot fi afectate. Unele efecte sunt de asteptat (de exemplu, paralizia partiala a unui membru pe partea afectata). Alte deficiente, desi, pot parea la prima vedere complet nelegate de slabiciunea membrelor, dar sunt de fapt un rezultat direct al leziunii la partea afectata a corpului. Pierderea abilitatilor motorii.

Persoanele cu hemipareza au adesea dificultati in mentinerea echilibrului din cauza deficientelor de la nivelul membrelor care conduc la o incapacitate de a schimba in mod corespunzator greutatea corporala. Acest lucru face ca desfasurarea activitatilor de zi cu zi, cum ar fi imbracatul, manancatul, prinderea obiectelor sau folosirea baii mai dificile. Hemipareza cu originea in partea de jos a creierului creeaza o afectiune cunoscuta sub numele ataxie, o pierdere a competentelor motorii grosiere si fine, de multe ori se manifesta ca o poticnire. Hemipareza motorie pura, este o forma de hemipareza caracterizata prin slabiciune in picior, brat si fata, este cel mai frecvent diagnosticata forma de hemipareza. Sindromul Pusher" este o tulburare clinica a creierului in urma unei avarii pe partea stanga sau dreapta, in care pacientii imping in mod activ in greutatea lor, de pe partea nehemiparetica pe partea hemiparetica. Aceasta conditie anormala poate varia in severitate si duce la o pierdere de echilibru postural.

 

Ce se urmareste prin recuperarea hemiparezei?

Obiectivele de recuperare in hemipareza sunt: combaterea spasticitatii de la nivelul muschiilor flexori ai membrelor superioare si muschiilor exetensori ai membrelor inferioare; obtinerea relaxarii musculare pe partea afectata; obtinerea fortei si rezistentei musculare la nivelul membrelor afectate; cresterea nivelului de coordonare musculara; cresterea mobilitatii articulare; cresterea amplitudinii de miscare si a vitezei acestei miscari; corectarea pozitiilor vicioase; reeducarea echilibrului.

 

In ce consta concret recuperarea hemiparezei?

Inceperea tratamentului de recuperarea al spasticitatii presupune o programare telefonica pentru o evaluare initiala la cabinetul de kinetoterapie, unde i se va evalua starea de catre un fizioterapeut specializat. Acesta va va oferi consilierea necesara, va stabili obiectivele de recuperare medicala si va alcatui programul individual de exercitii. Tratamentul consta in kinetoterapie, electroterapie, laserterapie si masaj terapeutic, acestea se numesc terapii combinate si ajuta la cresterea randamentului recuperarii hemiparezei. Kinetoterapia urmareste reducerea spasticitatii si cresterea fortei musculare prin metoda Bobath, tehnici de facilitare neuroproprioceptiva, exercitii pasive, de relaxare, active, de coordonare, etc. Electroterapia are efect decontracturant, de stimulare a musculaturii si de imbunatatire a circulatie sanguine si limfatice. Laserterapia are efect hiperemiant, vasodilatator, rezorbtiv si sedativ. Masajul terapeutic este miorelaxant, calmant, decontracturant, vasodilatator si vasculotrofic si tonifiant.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează