Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Articulatia coxo-femurala (soldul) este o articulatie complexa, structurata pentru o buna stabilitate si care are un rol important in statica si locomotie. Aceasta este alcatuita din capul femural si acetabul, la care se adauga labrul articular, capsula articulara, tendoanele, ligamentele si musculatura periarticulara care asigura stabilitatea articulatiei.

 

Care sunt cauzele frecvente ale luxatiei congenitale de sold?

Displazia de sold este determinata de o dezvoltare anormala a articulatiei soldului care face ca acetabulul sa nu aiba forma corecta pentru a acoperi si fixa capul femural. Defectul poate aparea in primele saptamani de la nastere, dar poate fi observant cu usurinta abia dupa ce copilul incepe sa faca primii pasi. Acest lucru determina o forta crescuta si o uzura anormala la nivelul cartilajului si labrului articular. Primul semn al luxatiei de sold la adolescent sau la adultul tanar este durerea la nivelul soldului (in fata sau in spatele acestuia) care in timp poate determina schiopatat. Durerea de la nivelul soldului poate avea mai multe cauze, de aceea pentru un diagnostic diferential este nevoie de o radiografie a articulatiei soldului. In functie de severitatea displaziei se recomanda tratament conservator sau interventie chirurgicala. Miscari care determina mentinerea mobililatii soldului in toate directiile de miscare alaturi de stretching-ul usor ajuta la lubrefierea si nutritia suprafetelor articulare.

 

Ce se urmareste prin recuperarea luxatiei congenitale de sold?

Obiectivele unui tratament de recuperare medicala pentru displazia de sold sunt diminuarea durerii si imbunatatirea troficitatii articulatiei prin fizioterapie, mentinerea sau imbunatatirea mobilitatii articulare, imbunatatirea fortei musculare si a statusului cardio-vascular prin kinetoterapie, mentinerea greutatii normale printr-un stil de viata sanatos care include alimentatie si activitata fizica adecvata.

 

In ce consta concret recuperarea luxatiei congenitale de sold?

Planul de tratament este individualizat si centrat pe indeplinirea obiectivelor propuse. Este nevoie ca acesta sa fie urmat intr-un centru de recuperare specializat intrucat este nevoie de personal calificat care sa va faca recomandarile adecvate si de aparatura specifica. Cresterea randamentului terapeutic este realizat prin combinarea mai multor proceduri de tratament, concept cunoscut sub numele de terapie combinata. Fiecare procedura actioneaza in mod diferit, asocierea lor aducand beneficii mai mari pentru pacient intr-o perioada de timp mai scurta. In tratamentul de recuperare al displaziei de sold, principalele proceduri de tratament folosite la centrul KinetikMed sunt fizioterapia care include electroterapia si terapia cu laser, kinetoterapia care presupune stretching usor, mobilizari active pentru mentinerea sau cresterea mobilitatii soldului, exercitii de tonizare musculara si stabilitate articulara, exercitii pentru mentinerea posturii corecte si imbunatatirea statusului cardio-vascular.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează