Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Osteofitoza reprezinta prezenta uneia sau a mai multor osteofite. Acestea sunt excrescente osoase care se dezvolta pe extremitatile osoase, in special frecvente in osteoartrita, o boala degenerativa a cartilajului articular.

 

Care sunt cauzele frecvente ale osteofitozei?

Osteofitoza se manifesta in stadii avansate de osteoartrita si proiectiile osoase sunt, uneori, trase la raspundere pentru durerile articulare sau disconfortul din anumite tipuri de miscari. Cu toate acestea, sunt adesea dificil de distins simptomele cauzante de osteoartrita si cele cauzante de osteofitoza. Este o afectiune caracterizata prin formarea si prezenta de excrescente osoase sau osteofite. Acestea sunt roadele tesutului osos din jurul articulatiei deteriorate sau ranite care rezulta din uzura si se dezvolta de multe ori de-a lungul marginilor osoase. Osteofitele sunt noduli ososi care cresc pe oasele coloanei vertebrale sau in jurul articulatiilor. Ele se formeaza adesea langa articulatiile care au fost afectate de osteoartrita. Osteofitele pot creste pe orice os, dar cel mai adesea se intalnesc la: gat, umar, genunchi, zona lombara, degete sau degetul mare, picior sau calcai. Osteofitele nu cauzeaza intotdeauna simptome. Ele creaza probleme atunci cand apare frecarea de alte oase sau tesuturi, atunci cand restrictioneaza miscarea sau atunci cand atinge nervii din apropiere. De exemplu: la nivelul coloanei vertebrale pot provoca dureri si rigiditate a spatelui; la gat pot prinde un nerv din apropiere si provoca dureri, intepaturi, amorteala sau slabiciune in brate; la umar pot limita spatiului disponibil pentru tendoane si ligamente si pot provoca tendinita sau o ruptura a coifului rotatorilor; la sold si genunchi acestea pot reduce amplitudinea de miscare si sunt adesea asociate cu artrita dureroasa; la genunchi acestea pot provoca dureri, atunci cand indoiti si extindeti genunchiul; la degete pot provoca noduli. Osteofitoza are tendinta de a se forma atunci cand articulatiile au fost afectate de artrita. Osteofitoza afecteaza cartilajul, o suprafata puternica, neteda ce permite suprafetelor osoase sa se miste cu usurinta. Articulatiile devin tot mai deteriorate, permitand osului nou sa se poata forma in jurul acestora. Se poate forma, deasemenea, la nivelul coloanei vertebrale, ca rezultat al spondilitei anchilozante (un tip de artrita care afecteaza specific coloana vertebrala). Calcifierea si formarea de os nou pot aparea, deasemenea, ca raspuns la deteriorarea mecanica in articulatii.

 

Ce se urmareste prin recuperarea osteofitozei?

Obiectivele recuperarii osteofitozei includ: ameliorarea simptomelor; mentinerea functiei articulare; minimizarea invaliditatii; limitarea modificarilor structurale; corectarea pozitiilor vicioase; adoptarea unei atitudini pentru promovarea sanatatii; scaderea in greutate.

 

In ce consta concret recuperarea osteofitozei?

Tratamentul recuperator este format din terapie combinata: kinetoterapie care urmareste imbunatatirea functiei afectate prin exercitii pasive, active, de mentinere si imbunatatire a amplitudinii de miscare, la scripete, tehnici de facilitare neuroproprioceptiva, tehnici de relaxare musculara; tractiuni, etc; electroterapie cu scopul de a reduce durerea, inflamatia si pentru a stimula contractia musculaturii; laserterapie cu rol sedativ, hiperemiant, de grabire a vindecari tesuturilor si nutritiei lor; masajul terapeutic cu scopul decontracturarii, miorelaxarii, tonifierii si imbunatatirii circulatiei sanguine cu rol regenerator al tesuturilor. Terapia combinata imbunatateste eficienta recuperarii in osteofitoza si creste randamentul tratamentului aducand doar beneficii pacientului.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează