Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Pareza faciala reprezinta pierderea miscarii faciale din cauza leziunilor nervilor. Muschii fetei se ofilesc sau devin slabi. Paralizia nervului facial este o problema comuna, care implica paralizia structurilor inervate de nervul facial. Traiectul nervului facial este lung si relativ complicat, astfel incat exista o serie de cauze care pot duce la paralizia acestuia.

 

Care sunt cauzele frecvente ale parezei faciale?

De obicei se intampla pe doar o parte a fetei si este de obicei cauzata de: infectie sau inflamatie a nervului facial; traumatism cranian; tumoare la cap sau gat; accident vascular cerebral (AVC). Paralizia faciala poate sa apara brusc (in cazul paraliziei Bell de exemplu) sau se poate intampla treptat, pe o perioada de cateva luni (in cazul unei tumori la cap sau gat). In functie de cauza, paralizia poate dura o perioada scurta sau lunga de timp. Pareza faciala are un impact major asupra calitatii vietii unei persoane. Este posibil sa-si piarda increderea si sa se simta jenat. In plus, paralizia faciala poate provoca: dureri faciale; dureri de cap sau ameteli; acufene (sunete in una sau ambele urechi) si sensibilitate la sunete; dificultati de vorbire; incapacitatea de a-si exprima emotiile; dificultate de a manca sau bea; salivare; spasme musculare; ruperea ochiului; uscaciunea ochiului si gurii. Pacientii care nu sunt in masura sa inchida ochiul afectat va trebui sa aiba o grija in plus pentru a ajuta la prevenirea deteriorarii de lunga durata a ochiului.

Pareza Bell este cea mai comuna forma de paralizie faciala aceasta conditie face ca muschii de pe o parte a fetei sa se ofileasca vizibil. Nimeni nu stie exact de ce apare paralizie Bells. Aceasta poate fi legata de o infectie virala a nervului facial. Vestea buna este ca cei mai multi pacienti cu paralizie Bells se recupereaza complet in aproximativ sase luni. Alte cauze ale paralizie faciale sau slabiciunii includ: fractura de craniu sau un leziuni ale fetei; tumora la cap sau gat; accident vascular cerebral; infectii cronice in urechea medie sau alte daune; hipertensiunea arteriala; diabetul; boala Lyme, boala bacteriana transmisa la om prin intepatura de capusa; sindrom Ramsay Hunt, o infectie virala a nervului facial; boli autoimune, cum ar fi scleroza multipla, care afecteaza creierul si maduva spinarii si sindromul Guillain Barre, care afecteaza sistemul nervos. Nasterea poate provoca paralizie faciala temporara la unii copii. Putrti avea, deasemenea paralizie faciala la nastere din cauza unor sindroame congenitale, cum ar fi sindromul Moebius si sindromul Melkersson-Rosenthal.

 

Ce se urmareste prin recuperarea parezei faciale?

Obiectivele recuperarii parezei faciale includ: reducerea durerilor; ameliorarea simptomelor; mentinerea si imbunatatirea tonicitatii musculaturii faciale; imbunatatirea circulatiei sanguine de la niveleul fetei; mentinerea elasticitatii tesuturilor; mentinerea mobilitatii capului si gatului; reeducarea sensibilitatii; reducerea complicatiilor si a factorilor de risc.

 

In ce consta concret recuperarea parezei faciale?

Inceperea tratamentului parezei faciale se face cu o programare telefonica la cabinetul de kinetoterapie pentru o evaluare initiala facuta de un fizioterapeut specializat. Evaluarea are in vederea analizarea stadiului parezei faciale, stabilirea obiectivelor de tratament si elaborarea programului de recuperare pe baza obiectivelor stabilite. Veti primi toata consilierea necesara si un program individualizat nevoilor dumneavoastra. Recuperarea se axeaza pe terapia combinata datorita randamentului pe care il da acesta. Terapia prin miscare (kinetoterapia) vizeaza recuperarea functiei prin mobilizari; exercitii pasive apoi active facute in fata oglinzii; exercitii facute cu partea sanatoasa si cu partea bolnata a fetei, etc. Electroterapia are ca scop stimularea musculaturii paralizate, masajul terapeutic este tonifiant, hiperemiant, vasculotrofic, sedativ si un foarte bun relaxant. Aceste terapii ajuta la grabirea procesului de recuperare a parezei faciale si la obtinerea unei recuperari cat mai complexe.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează