Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Poliartrita reumatoida mai este numita popular reumatism, este o boala inflamatorie ce afecteaza articulatiile mainilor si picioarelor si da tumefactii, dureri si distructie articulara. Se poate instala fara a da semne sau poate aparea brusc. Atunci cand boala este intr-o faza activa de obicei apar problemele, dar in cele mai multe cazuri se poate afla intr-o stare de stagnare.

 

Care sunt cauzele frecvente ale poliartritei reumatoide?

Evolutia bolii este inegala si fluctuanta, afectiunea poate aparea la orice varsta fiind mai des intalnita la femei. Este o boala cronica (pe termen lung), care cauzeaza durere, rigiditate, edem, limitare de miscare si afecteaza functia la mai multe articulatii. In timp ce poliartrita reumatoida poate afecta orice articulatie, articulatiile mici de la maini si picioare au tendinta de a fi afectate de cele mai multe ori. Inflamatia uneori poate afecta organe, de exemplu, ochii sau plamanii. Cand sunt afectate persoane tinere, iar boala are o evolutia severa, cronica si invalidanta, nu este doar o problema medicala, ci si una sociala. Rigiditatea este simtita in poliartrita reumatoida activa cel mai adesea si cel mai rau dimineata. Aceasta poate dura o ora sau doua (sau chiar o zi intreaga). Rigiditate simtita pe o lunga perioada de timp dimineata este un indiciu ca ati putea avea poliartrita reumatoida deoarece putine alte boli artritice se comporta in acest fel. Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna. Acest lucru inseamna ca anumite celule ale sistemului imunitar nu functioneaza in mod corespunzator si incep sa atace tesuturile sanatoase ale articulatiilor. Cauza poliartritei reumatoide nu este cunoscuta. Boala poate evolua foarte lent, dar cu perioade de durere ce alterneaza cu perioade linistite, sau agresiv cand boala nu mai poate fi tinuta sub control. Cu toate acestea, evolutia bolii poate fi incetinita considerabil cu un tratament kinetoterapeutic bun. Sistemul imunitar ataca tesuturile conjunctive si pe cele articulare moi din componenta altor structuri ale corpului cum ar fi vasele sanguine si plamanii. In final se produc eroziuni ale oaselor, cartilajelor si ligamentelor cu aparitia deformatiilor, instabilitatii si fibrozei in articulatii. Viteza de distrugere variaza de la pacient la pacient fiind influentat de numerosi factori si de predispozitia genetica.

 

Ce se urmareste prin recuperarea poliartritei reumatoide?

Obiectivele uramarite in recuperarea poliartritei reumatoide includ: ameliorarea durerii; combaterea procesului inflamator; combaterea contracturilor; prevenirea deformarilor si a degenerarii articulatiilor mainii si picioarelor; mentinere unei bune ventilatii toracice si corectarea deformarilor instalate; limitarea sau oprirea extinderii proceselor inflamatorii; mentinerea unui bun tonus muscular la nivelul mainilor, picioarelor si intregului organism; asigurarea unei bune ventilatii pulmonare prin mentinerea amplitudini de miscare respiratorie si imbunatatirea troficitatii generale; prevenirea diformitatilor si mentinerea unei vieti active si productive; pastrarea sau ameliorarea mobilitatii articulare; informarea pacientului despre boala si metodele de a se descurca, despre consecintele functionale si psihosociale ale bolii.

 

In ce consta concret recuperarea poliartritei reumatoide?

Kinetoterapia reprezinta metoda terapeutica ce constituie o permanenta in tratamentul poliartritei reumatoide. Kinetoterapia actioneaza direct asupra cauzei, ea conduce la redobandirea mobilitatii articulare, cresterea elasticitatii si tonusului muscular. Se fac exercitii de corectie a posturii; exercitii active, stretching, gimnastica corectiva si respiratorie, tractiuni. Masajul este un bun sedativ, relaxant si decontracturant, electroterapia reduce durerea si inflamatia si stimuleaza musculatura. Aceste terapii se combina pentru maximizarea efectelor si se numesc terapii combinate, ele cresc randamentul terapeutic.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează