Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Polimiozita este o boala a muschiului oferind inflamatie fibrelor musculare. Cauza bolii nu este cunoscuta. Ea incepe atunci cand celulele albe din sange, celulele imune de inflamatie, invadeaza spontan muschii. Muschii afectati sunt de obicei cei mai apropiati de trunchi sau ai trunchiului.

 

Care sunt cauzele frecvente ale polimiozitei?

Acest lucru duce la slabiciune, care poate fi severa. Polimiozita este o boala cronica oferind slabiciune musculara progresiva cu perioade de accentuare a simptomelor, numite rachete de semnalizare sau recidive si pot avea sau nu simptome cunoscute ca remisii. Polimiozita este mai frecventa la femei. Aceasta afecteaza toate grupele de varsta, cu toate ca debutul sau este cel mai frecvent in mijlocul copilariei si pe la 20 de ani. Polimiozita apare in intreaga lume. Poate fi asociata cu eruptii cutanate si este apoi mentionata ca "dermatomiozita. In polimiozita, prognosticul variaza. Unii pacienti au o forma mai severa a bolii si nu raspund bine la terapie, ramanand cu handicap semnificativ, dar cei mai multi pacienti raspund destul de bine la optiunile de tratament disponibile. Pentru cei care au dificultati la inghitire, malnutritia poate fi un motiv de ingrijorare. Deoarece caderile si declansarea pot fi comune la cei cu polimiozita, este important sa fim foarte atenti pentru a evita accidentele care se pot intampla si care pot duce la fracturi, invaliditate sau chiar moarte. In cazuri rare persoanele cu slabiciune musculara severa si progresiva pot avea pneumonie sau chiar insuficienta respiratorie. Ca si in cele mai multe boli autoimune, diagnosticul si tratamentul precoce creste foarte mult sansele recuperarii si evitarii complicatiilor. Pacientii au dificultati in ridicarea pe scaun, urcatul scarilor sau activitati care necesita ca mainile lor sa fie ridicate deasupra capului. La pacientii cu boala mai extinsa pot aparea: slabiciunea distala; slabiciunea flexorilor gatului; slabiciune musculara faringiana ce duce la disfagie si disfonie si implicarea diafragmului poate provoca probleme respiratorii. Mialgia poate sau nu poate fi raportata. La examenul fizic, slabiciunea se gaseste in deltoizii, bicepsi, tricepsi, flexorii soldului, cvadriceps si femurali. Alte caracteristici care pot fi prezente includ febra, dispnee (din cauza bolii interstitiale pulmonare, aspiratie, slabiciunea diafragmului sau cardiomiopatie), artralgii, artrite, semne si simptome. Pacientii pot avea, deasemenea semne si simptome ale altor boli ale tesutului conjunctiv, cum ar fi lupusul sistemic eritematos, sclerodermia, sau boala mixta de tesut conjunctiv. Pana in prezent, nici o cauza de polimiozita nu a fost izolata de cercetatori stiintifici. Exista indicatori de ereditate (genetica), sensibilitate, care pot fi gasiti la unii pacienti. Exista dovezi indirecte ale infectarii cu un virus care nu a fost inca identificat intr-o boala musculara legata de polimiozita, care este deosebit de rezistent la tratament, numita miozita cu corpi de incluziune.

 

Ce se urmareste prin recuperarea polimiozitei?

Primul pas in recuperarea polimiozitei consta in stabilirea obiectivelor terapeutice. In functie de aceste obiective terapeutice vom sti practic ce asteptari vom avea de la tratament, iar alcatuirea planului terapeutic se va structura in jurul acestor obiective. Cum niciodata nu vom gasi doi pacienti identici, la fel nu vom avea niciodata obiective terapeutice identice, chiar daca vorbim despre aceeasi afectiune. In general, tratamentul polimiozitei are ca obiective prevenirea atrofiei musculare si mentinerea fortei musculare.

 

In ce consta concret recuperarea polimiozitei?

Recuperarea se axeaza pe terapia combinata ce consta in electroterapie, masaj terapeutic, laserterapie si kinetoterapie. Terapia prin miscare urmareste prevenirea atrofiei si mentinerea fortei musculare prin exercitii de relaxare musculara, mobilizari pasive, active, active cu rezistenta, tehnici de facilitare neuroproprioceptiva etc. Electroterapia este folosita cu scopul de a stimula contractia musculara si a reduce inflamatia. Laserterapia actioneaza in profunzime incalzind si reparand tesuturile si imbunatatind circulatia sanguina. Masajul terapeutic ajuta la reducerea durerilor si aduce o stare de bine si de relaxare pacientului.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)

Codul de securitate
Actualizează