Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Ruptura unui muschi provocata de un efort prea intens. O ruptura musculara survine de cele mai multe ori la un sportiv insuficient antrenat. Ea se manifesta printr-o durere acuta, care poate provoca o sincopa. La cateva zile dupa traumatism, apare un hematom la suprafata muschiului.

 

Care sunt cauzele frecvente ale rupturii musculare?

Ruptura musculara apare spontan ca rezultat al unei contractii puternice sau a unei activitati normale, realizate pe un muschi epuizat, suprasolicitat. Aceste rupturi pot fi provocate prin lovituri directe, mai ales cand directia de actiune este perpendiculara cu muschiul. Alti factorii care pot favoriza producerea de leziuni musculare sunt eforturile bruste si violente fara o incalzire prealabila, in conditiile unui climat nefavorabil. Acest lucru se intampla, de obicei, ca rezultat al oboselii, suprasolicitarii sau utilizarii necorespunzatoare a unui muschi. Ruptura musculara se refera la deteriorarea unui muschi sau a tendoanelor sale aferente. Puteti pune presiuni nejustificate asupra muschilor in timpul activitatilor zilnice normale. Ridicarea brusca a greutatilor in timpul sportului sau pe durata indeplinirii sarcinilor de lucru. Afectarea musculara poate fi sub forma de rupere partiala sau totala a fibrelor musculare si a tendoanelor atasate muschiului in cauza. Ruperea muschiului poate, deasemenea, afecta vasele mici de sange, provocand sangerari locale, sau vanatai si dureri cauzate de iritarea terminatiilor nervoase din zona. Ruptura musculara acuta este atunci cand muschiul se rupe brusc si neasteptat. Astfel de rupturile pot aparea de la leziuni sau traumatisme. Acest lucru poate fi din cauza: incalzirii in mod necorespunzator inainte de activitatea fizica; flexibilitatii scazute; surmenajului si oboselii sau a conditiei fizice precare. Exista o conceptie gresita ca numai exercitiile riguroase si programele de antrenament la intensitate mare cauzeaza rupturile musculare. Rupturile musculare pot aparea chiar de la mersul pe jos. Ruptura se poate intampla atunci cand: alunecati sau ramaneti pe un picior; sariti; alergati; aruncati ceva; ridicati greutati; ridicati ceva dintr-o pozitie dificila. Rupturile musculare acute sunt mai frecvente cand vremea este rece. Acestea se datoreaza faptului ca muschii sunt mai rigizi la temperaturi joase. Este important sa se ia timp suplimentar pentru incalzirea lor in aceste conditii, pentru a preveni rupturile. Rupturile musculare cronice sunt rezultatul miscarii repetitive. Acest lucru poate fi din cauza: sportului, cum ar fi canotaj, tenis, golf, baschet; exploatarea posturilor gresite de spate sau gat mentinute o lunga durata de timp, cum ar fi atunci cand lucrezi la birou; pozitii gresite. Simptomele dupa care recunoastem rupturile musculare sunt: durere spontana; durere resimtita ca o arsura, intensa; durere la atingere; durere localizata la palpare; umflaturi, vanatai locale, aparitia de hematoame (in cazul rupturilor musculare partiale sau totale). In cazul rupturii musculare de gradul 1 sau 2, pacientului i se poate aplica tratament de recuperare, dar in cazul leziunilor totale tratamentul este chirurgical.

 

Ce se urmareste prin recuperarea rupturii musculare?

Obiectivele recuperarii in ruptura musculara in prima etapa sunt: reducerea edemului si a durerii; repausul muscular pana la cicatrizarea leziunii; aplicarea formulei RICE: repaus, gheata, compresie, ridicarea membrului de la planul orizontal; in a doua etapa a recuperarii se urmareste: recuperarea fortei musculare dinaintea prejudiciului; cresterea rezistentei musculare pe muschii agonisti si antagonisti; intinderea tesutului cicatricial fibros; obtinerea controlului, coordonarii si echilibrului; obtinerea calitatilor motrice dinaintea producerii prejudiciului; obtinerea flexibilitatii musculare. Scopul final este reluarea tuturor activitatilor fizice si sportive.

 

In ce consta concret recuperarea rupturii musculare?

Noi abordam tratamentul prin intermediul terapiei combinate adica kinetoterapie, electroterapie, laserterapie si masaj terapeutic, deoarece obtinem un raspuns mai bun la tratament. Kinetoterapia urmareste refacerea fortei si rezistentei musculare, imbunatatirea amplitudini de miscare prin intermediul exercitiilor fizice. Se fac exercitii fizice de mobilizare, relaxare, cu rezistenta, pe placa de echilibru, diagonalele Kabbat, stepper, bicicleta, scripete, spalier, toate pentru a imbunatati starea pacientului. Electroterapia este decontracturanta, antalgica, antiinflamatoare, vasculotrofica, laserterapia este sedativa, hiperemianta, actioneaza in profunzime. Masajul terapeutic este relaxant, destresant, decontracturant, imbunatateste circulatia sanguina si cea limfataica. Folosind terapia combinata grabim procesul cicatrizare si de recuperare si intetim efectele sale asupra organismului.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează