Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Sindromul cozii de cal sau cauda equina este ansamblul radacinii nervoase amplasate sub conul medular. Inflamatia si compresia acestora are ca rezultat durerea, alterand reflexele, reducand forta musculara si sensibilitatea. Este o forma severa a compresiei si inflamatiei nervilor din parea inferioara a canalului spinal, dand dureri foarte mari si vizand radacinile nervoase ale vertebrelor sub nivelul lombar, L1.

 

Care sunt cauzele frecvente ale sindromului coada de cal?

Acest sindrom trebuie tratat corespunzator, altfel poate duce la paralizia picioarelor si pierderea permanenta a functiei vezicale si intestinale. Coada de cal este denumirea pentru fasciculul de nervi lombari, sacrali si coccigieni, prin care se termina maduva spinarii. Prin comprimarea fibrelor nervoase ce compun coada de cal, se reduce fluxul sangvin, se produce o staza venoasa, care compromite transmiterea influxului nervos in radacinile supuse presiunii, ducand la foarte multe tulburari. Cauzele sindromului cozii de cal cuprind: hematoame; orice fel de compresine a nervilor; fracturi; abcese; leziuni traumatice spinale; hernie de disc lombara; stenoza de canal vertebral lombar; spondiloza lombara in stadiu avansat. In sindromul cozii de cal simptomele pot fi foarte variate in functie de radacina nervoasa care este compresata: durere surda ce poate fi si intensa in zona genitala, fesiera si in zona coapsei; amorteli, parestezi, anestezii; schipatare (se agraveaza la mers si se amelioreaza in repaus); disfunctie intestinala, constipatie, diaree; disfunctie vezicala, retentie de urina, incontinenta urinara; tulburari de dinamica sexuala, impotenta la barbati si frgiditate la femei; tulburari genitourinare.

 

Ce se urmareste prin recuperarea sindromului coada de cal?

Prognosticul se amelioreaza daca este identificata cauza definitiva care cauzeaza afectiunea, iar tratamentul este initiat precoce. Principalele obiective terapeutice folosite in tratamentul de recuperare a cozii de cal sunt: reducerea durerii si a inflamatiei; prevenirea agravarii simptomelor si tratarea celor prezente; combaterea durerii prin tehnici si exercitii de relaxare musculara; decontracturarea musculaturii paravertebrale si asuplizarea trunchiului inferior; cresterea mobilitatii coloanei vertebrale; tonifierea musculaturii abdominale, paravertebrale si fesiere; prevenirea recidivelor; reducerea complicatiilor sindromului; educarea pacientului in vederea utilizarii posturilor si pozitiilor corecte nedureroase.

 

In ce consta concret recuperarea sindromului coada de cal?

Tratamentul consta in electroterapie, kinetoterapie, laserterapie si masaj terapeutic toate stranse sub denumirea de terapie combinata. Aceasta terapie nu face decat sa imbunatateasca randamentul tratamentului care nu ar fi asa bun daca s-ar face doar cu o terapie. Kinetoterapia foloseste exercitiile fizice cu scopul de a decontractura musculataura, de a o tonifia acolo unde este nevoie, de a imbunatati mobilitatea si amplitudinea de miscare. Se folosesc exercitii de relaxare, gimnastica Burger; exercitii de tonifiere a musculaturii paravertebrale, lombare, abdominale, fesiere, exercitii cu scripeti, exercitii pe placa de echilibru, bicicleta, stepper. Masajul terapeutic imbunatateste circutatia, aduce o stare de relaxare si reduce durerea. Electroterapia stimuleaza musculatura, reduce durerea si inflamatia si are efect vasculotrofic si hiperemiant. Toate aceste tehnici ajuta la ameliorarea, imbunatatirea si tratarea simptomelor sindromului de coada de cal.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează