Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Sindromul de coasta cervicala este o anomalie suplimentara care se formeaza deasupra primei coaste, in crestere de la baza gatului chiar deasupra claviculei. Defectul este prezent la nastere, dar de obicei nu este observat pana tarziu in viata. Acesta poate fi o coasta osoasa formata complet sau doar un fir subtire de fibre de tesut, care nu vor fi afisate intotdeauna pe orice radiografie sau RMN.

 

Care sunt cauzele frecvente ale sindromului coasta cervicala?

In cazul in care anomalia suplimentara este formata doar partial, aceasta poate sa se incheie cu o umflatura care arata ca un nod la gat sau poate arata ca o coada intr-o banda de tesut fibros care se conecteaza la prima coasta buna. Sindromul de coasta cervicala poate strivi, uneori unul dintre vasele de sange din apropiere sau nervi, cauzand probleme, cum ar fi dureri la gat si amorteli in brat. Aceste simptome sunt cunoscute sub numele colectiv de sindrom de evacuare toracica. Nu toate persoanele cu sindrom de coasta cervicala vor dezvolta sindrom de evacuare toracica, acesta pot fi cauzat si de alte conditii. Doua vase de sange majore (vena subclaviculara si artera subclaviculara) si nervi numiti plexul brahial trec peste coasta cervicala. Ei ruleaza printr-un spatiu ingust la baza gatului spre axila si brat.

Coasta cervicala va provoca orice fel de simptome in cazul in care sunt strivite aceste vase de sange sau nervi. Simptomele care pot aparea sunt: dureri in umar si gat, care se raspandesc in brat, aceasta poate aparea si disparea sau sa fie constanta; anestezie si slabiciune sau furnicaturi in bratul afectat si degete; momente in care nu se pot efectua miscari de finete ale mainilor; fenomenul Raynaud, in cazul in care vasele de sange intra in spasm temporar, afectand alimentarea cu sange la degete; formarea unui cheg de sange in artera subclaviculara, care poate afecta alimentarea cu sange a degetelor, provocand pete mici de decolorare rosi sau negre; umflarea bratului afectat (desi acest lucru este rar). Aceste simptome variaza foarte mult de la o persoana la alta, ele pot fi usoare sau severe, persistente sau apar si pleaca. Alte cauze care pot provoca sindromul de coasta cervicala includ: alte cauze congenitale; accidente, traumatisme, leziuni; posturi gresite; un loc de munca care presupune miscari repetate; probleme arteriale sau venoase.

 

Ce se urmareste prin tratamentul sindromului coasta cervicala?

Obiectivele urmarite de recuperare vizeaza: reducerea durerii; imbunatatirea simptomelor; corectarea pozitiilor vicioase; mentinerea mobilitatii si flexibilitatii articulare; mentinerea unui bun tonus muscular; promovarea relaxarii.

 

In ce consta concret recuperarea in sindromul coasta cervicala?

Inceperea tratamentului presupune o programare telefonica initiala la cabinetul de kinetoterapie, aceasta fiind facuta de catre un fizioterapeut. Acesta evalueaza starea in care va aflati, stabileste obiectivele de recuperare individuale si elaboreaza programul de exercitii. Veti primi din partea lui toata consilierea necesara si raspun la intrebarile pe care le aveti. Recuperarea se face cu ajutorul terapiei combinate (electroterapie, kinetoterapie, laserterapie si masaj terapeutic), toate acestea cu rolul de a creste randamentul recuperarii si a imbunatatii rezultatele acesteia. Kinetoterapia vizeaza exercitii de imbunatatire si corectare a posturii metoda Mezieres, metoda de relaxare Jacobson, exercitii pasive, active, izometrice, mobilizari, tractiuni si altele. Masajul terapeutic are rol calmant, decontracturant si de stimulare mmusculara. Laserterapia are rol sedativ, actionand in profunzime si grabind vindecarea. Electroterapia amelioreaza durerea, inflamatia, imbunatateste circulatia sanguina, stimuleaza si relaxeaza musculatura contractata.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează