Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Spondilita anchilozanta este o inflamatie reumatismala cronica ce afecteaza coloana vertebrala si articulatiile sacro-iliace, evoluand progresiv spre anchiloza.

 

Care sunt cauzele frecvente ale spondilitei anchilozante?

Articulatiile sacroiliace sunt situate la baza de jos a spatelui, unde sacrumul (osul de deasupra coccisului) intalneste oasele iliace (de pe fiecare parte a fesei superioare) ale bazinului. Inflamatia cronica in aceste conditii provoaca durere si rigiditate in jurul coloanei vertebrale, inclusiv gat si spate. Cu timpul, inflamatia cronica a coloanei vertebrale (spondilita) poate duce la o cimentare completa (fuziune) a vertebrelor, un proces denumit anchiloza. Anchiloza determina pierderea mobilitatii coloanei vertebrale. Spondilita anchilozanta este deasemenea o boala sistemica, ceea ce inseamna ca poate afecta tesuturile intregului corp, nu doar pe cele de la nivelul coloanei vertebrale. Prin urmare, aceasta poate provoca inflamatie si ranirea altor articulatii ale coloanei vertebrale, se manifesta ca artrita si ajunge si la organe, cum ar fi: ochii, inima, plamanii si rinichii. Spondilita anchilozanta este considerata una dintre cele mai periculoase boli reumatice, deoarece aceasta poate provoca simptome care implica muschi si articulatii. Afecteaza toate grupele de varsta, inclusiv copii, cea mai frecventa varsta de debut a simptomelor este in doua si a treia decada de viata. Cauzele aparitiei bolii nu sunt cunoscute dar medicii sunt de parere ca anumite infectii streptococice, tuberculoase, gonococice sau entirice sunt cauza, nu este exclus nici factorul genetic. Ca simptome sunt: durerea lombara inferioara si redoarea senzatia de intepenire; durerea si redoarea toracica sunt primele semne ale afectiunii; limitarea miscarilor coloanei vertebrale; limitarea expansiunii toracice; iritatia sau modificarile radiologice caracteristice sacroiliace sunt definitorii pentru subiect.

 

Ce se urmareste prin recuperarea spondilitei anchilozante?

Obiectivele de recuperare urmarite in spondilita anchilozanta sunt: ameliorareaa durerii; combaterea procesului inflamator; combaterea contracturilor; prevenirea deformarilor si anchilozelor vertebrale si periferice; mentinere unei bune ventilatii toracice si corectarea deformarilor instalate; limitarea extinderii anchilozelor; mentinerea unui bun tonus muscular la nivelul erectorilor paravertebrali ai trunchiului; asigurarea unei bune ventilatii pulmonare prin mentinerea amplitudini de miscare respiratorie si imbunatatirea troficitatii generale.

 

In ce consta concret recuperarea spondilitei anchilozante?

Kinetoterapia reprezinta metoda terapeutica ce constituie o permanenta in tratamentul spondilitei anchilozante. Kinetoterapia actioneaza direct asupra cauzei, ea conduce la redobandirea mobilitatii articulare, cresterea elasticitatii si tonusului muscular. Se fac exercitii de corectie a posturii; exercitii active, stretching, gimnastica corectiva si respiratorie. Masajul este un bun sedativ, relaxant si decontracturant, electroterapia reduce durerea si inflamatia si stimuleaza musculatura. Aceste terapii se combina pentru maximizarea efectelor si se numesc terapii combinate, ele cresc randamentul terapeutic.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează