Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Spondiloza dorsala este o forma de reumatism degenerativ produsa de degenerarea/uzarea discurilor intervertebrale, insotita de modificari de structura a corpilor vertebrali, osteofite/ciocuri. Spondiloza inseamna literal rigidizarea sau fixarea blocurilor osoase ale coloanei vertebrale (vertebrelor), ca rezultat al unui proces de boala. Spondiloza se refera la modificari degenerative la nivelul coloanei vertebrale, cum ar fi ciocurile si degenerarea discurilor intervertebrale. 

 

Care sunt cauzele frecvente ale spondilozei dorsale?

Schimbarile la nivelul coloanei vertebrale sunt frecvent mentionate ca osteoartrita. Spondiloza dorsala cel mai frecvent nu determina simptome. Este cauzata de imbatranire si uzura aferenta in timp a vertebrelor dorsale. Deteriorarea afecteaza, deasemenea, cartilajul, o substanta alunecoasa care ajuta oasele sa se miste cu usurinta si discurile, care sunt tesuturi perna intre vertebre ce ajuta la miscarea acestora. Spondiloza dorsala poate duce la cresteri anormale de osteofite pe vertebre, la osteoartrita coloanei vertebrale dorsale, dureri cronice si invaliditate. Modificarile degenerative de la nivelul coloanei dorsale din cauza spondilozei pot duce la compresie a nervilor spinali (radacinilor nervoase). Simptomele tipice de spondiloza dorsala includ: dureri de gat, dureri de spate, slabiciune a extremitatilor si dureri de cap. Spondiloza dorsala poate duce la complicatii, cum ar fi dureri cronice, care pot duce la dificultati de desfasurare a activitatilor de zi cu zi, in unele cazuri. Spondiloza este un fenomen de imbatranire.

Cu varsta, oasele si ligamentele coloanei vertebrale se uzeaza, ceea ce duce la osteoartrita. Deasemenea, discurile intervertebrale degenereaza si slabeasc, putand duce la hernie de disc si protuzii discale. Spondiloza este comuna. Simptomele sunt adesea raportate la varste cuprinse intre 20 si 50 de ani. O pondere mai mare in etiologiea spondilozei dorsale o au: traumatismele vertebrale; tulburarile de statica dorsala; solicitarile sportive de performanta; boala Scheuermann;varsta inaintata; anomaliile congenitale; obezitatea.

 

Ce se urmareste prin tratamentul spondilozei dorsale?

Obiectivele urmarite in recuperarea spondilozei dorsale sunt: reducerea durerilor; corectarea pozitiilor vicioase; intarirea musculaturii paravertebrale, a spatelui si gatului; mentinerea mobilitatii si a flexibilitatii coloanei vertebrale; evitarea suprasolicitarii; respectarea regulilor de igiena a spatelui; scaderea greutatii corporale; combaterea contracturilor musculare.

 

In ce consta concret recuperarea spondilozei dorsale?

In vederea inceperi tratamentului recuperator trebuie sa va faceti o programare telefonica initiala la cabinet pentru o consultatie facuta de un fizioterapeut. Acesta analizeaza situatia dumneavoastara, stabileste obiectivele tratamentului si elaboreaza programul de exercitii, dupa obiectivele stabilite. Evaluarea si programul de tratament sunt individuale, veti primi consilierea de care aveti nevoie si raspuns la intrebari. Recuperarea se bazeaza pe terapia combinata ceea ce inseamna ca aduce impreuna alte terapii (masajul terapeutic, electroterapia, laserterapia si kinetoterapia). Toate aceste terapii au ca scop obtinerea de rezultate cat mai maximale si cresterea randamentului tratamentului. Kinetoterapia vizeaza exercitii de corectare a pozitiilor vicioase ale coloanei vertebrale dorsale si nu numai si reducerea durerilor si a simptomelor prin tractiuni, exercitii de relaxare, programul Williams, gimnastica Bobath, exercitii active, la aparate, exercitii corectoare in oglinda si altele. Electroterapia urmareste decontracturarea musculaturii, stimularea ei,calmarea durerilor si a inflamatiei. Laserterapia produce o incalzire locala atesuturilor in profunzime si imbunatateste circulatia si troficitatea acestora. Masajul terapeutic este miorelaxant, destresant, decontracturant, sedativ si tonifiant. Un tratament facut corect este un tratament de recuperare ce foloseste terapia combinata pentru o avea rezultate mult mai benefice si eficiente.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează