Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Stenoza spinala este ingustarea spatiilor de la nivelul coloanei vertebrale, care cauzeaza presiune asupra maduvei spinarii si nervilor. Aproximativ 75% din cazurile de stenoza spinala apar in zona coloanei vertebrale lombare. In cele mai multe cazuri, ingustarea canalului vertebral se asociaza si cu comprimarea radacinii nervoase, ceea ce poate cauza dureri de-a lungul partii posterioare a piciorului. Apare cel mai adesea in zona lombara si cervicala. In timp ce stenoza spinala poate provoca semne sau simptome la unele persoane, altele pot avea dureri, furnicaturi, amorteala, slabiciune musculara si probleme cu vezica urinara sau functia intestinala. Este cel mai frecvent cauzata de uzura si rupere la nivelul coloanei vertebrale legate de osteoartrita.

 

Care sunt cauzele frecvente ale stenozei spinale?

In cazurile severe de stenoza medicii pot recomanda interventia chirurgicala pentru a crea spatiu suplimentar pentru maduva spinarii sau nervii. Simptomele incep de multe ori treptat si se agraveaza in timp. Simptomele variaza, in functie de localizarea stenozei: Gat (coloana cervicala) stenoza cervicala provoca senzatie de amorteala, slabiciune sau furnicaturi in picior, brat sau de mana. Furnicaturile in mana sunt cel mai frecvent simptom si multi oameni au probleme cu mersul pe jos si echilibru. Nervii vezicii urinare sau intestinului pot fi afectati, ceea ce duce la incontinenta. In partea inferioara a spatelui (coloana lombara), nervii comprimati din zona lombara pot provoca dureri sau crampe la nivelul picioarelor cand stai in picioare pentru perioade lungi de timp sau cand mergeti. Disconfortul de obicei, se diminueaza cand indoiti picioarele sau stati jos.

Exista mai multe cauze posibile pentru stenoza spinala, inclusiv: Varsta, cu varsta, ligamentele (tesuturile conjunctive dure intre oasele la nivelul coloanei vertebrale) se pot ingrosa. Discurile de amortizare dintre vertebre pot incepe sa se deterioreze. Fatetele articulare (suprafete plane pe fiecare vertebra care formeaza coloana vertebrala), deasemenea, pot incepe sa se descompuna. Toti acesti factori pot cauza ingustarea spatiilor la nivelul coloanei vertebrale. Artrita, osteoartrita si artrita reumatoida. Ereditatea, daca canalul spinal este prea mic la nastere, simptomele stenoza spinale pot aparea la o persoana relativ tanara. Deformari structurale ale vertebrelor implicate pot provoca ingustarea canalului spinal. Instabilitatea coloanei vertebrale, sau spondilolistezis, cand o vertebra aluneca inainte pe o alta. Tumori ale coloanei vertebrale, cresteri anormale ale tesuturilor moi pot afecta canalul spinal direct cauzand inflamatii sau cresterea tesutului in canal. Cresterea tesutului poate duce la resorbtia osoasa (pierderi osoase din cauza hiperactivitati anumitor celule osoase) sau deplasarea oaselor si eventuala prabusire a cadrului de sprijin al coloanei vertebrale. Traumatisme, accidente si leziuni pot disloca coloana vertebrala si canalul spinal sau pot provoca fracturi de spargere cu producere de fragmente osoase care pot patrunde in canal.

 

Ce se urmareste prin recuperarea stenozei spinale?

Obiectivele recuperarii stenozei spinale sunt: reducerea durerii si a procesului inflamator, ameliorarea simptomelor; prevenirea sechelelor neurologice; cresterea fortei musculaturii paravertebrale, a spatelui si gatului; corectarea pozitiilor vicioase; imbunatatirea mobilitatii si a flexibilitatii articulare; imbunatatirea stabilitatii si a controlului. Pentru a incepe programul de recuperare este necesara o programare telefonica in vederea unei sedinte de evaluare initiale. Evaluarea initiala este facuta de catre un fiziokinetoterapeut care stabileste obiectivele recuperarii, compune programul de exercitii pe baza obiectivelor stabilite si analizeaza situatia in care va aflati.

 

In ce consta concret recuperarea stenozei spinale?

Tratamentul recuperator al stenozei spinale se face cu ajutorul terapiei combinate, adica prin combinare procedurilor de kinetoterapie, electroterapie, laserterapie si masaj terapeutic. Toate acestea au rolul de a imbunatati efectele tratamentului si de ai creste randamentul. Kinetoterapia utilizeaza tractiuni, manipulari, exercitii de relaxare, gimnastica Bobath, programul Williams, exercitii active, bicicleta, stepper. Electroterapia are rolul de a reduce durerea si inflamatia, de a stimula contractia musculara si de a decontractura. Laserterapia imbunatateste hranirea tesuturilor si circulatia sanguina in profunzime. Masajul este cel mai puternic relaxant si decontracturant, tonifiaza musculatura si reduce durerea.

 

De ce este atat de eficient conceptul de terapie combinata?

Pentru ca un tratament de recuperare medicala sa fie eficient, trebuie respectate anumite protocoale. Nerespectarea cu strictete a acestora ingreuneaza mult procesul de recuperare si scade eficienta tratamentelor. Fiecare procedura de tratament are un rol bine stabilit. Terapia combinata imbina mai multe proceduri, care se completeaza reciproc si ne ajuta sa atingem obiectivele prestabilite intr-o perioada mai scurta, in conditii de maxima siguranta. La centrul nostru lucram dupa conceptul de terapie combinata si efectuam printre altele proceduri de electroterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj medical, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte. Unele proceduri au rolul de a scadea inflamatia si durerile, altele de a creste forta musculara, mobilitatea, coordonarea, rezistenta sau echilibrul. Folosite impreuna si intr-un mod profesionist, procedurile de tratament maximizeaza randamentul terapeutic si cresc sansele pentru o recuperare completa, fara sechele sau recidive. Aceasta abordare moderna a tratamentelor ne-a ajutat sa recuperam complet mii de pacienti cu o vasta patologie in ultimii ani.

 

Cum poti sa incepi un tratament de recuperare?

Pentru a incepe un tratament de recuperare este necesara o programare telefonica pentru o sedinta de evaluare. Aceasta sedinta de evaluare este efectuata de catre un fiziokinetoterapeut si are ca obiective familiarizarea acestuia cu cazul tau, oferirea de consiliere necesara, stabilirea obiectivelor terapeutuce si alcatuirea planului de tratament care va determina atingerea acestor obiective. Tot in cadrul acestei sedinte se vor face toate testele neuromusculare si articulare necesare. Fiziokinetoterapeutul iti va recomanda un pachet de tratament potrivit pentru situatia ta. Rugamintea noastra este sa iti organizezi timpul inainte de acesta evaluare, in asa fel incat sa poti face programarile pentru toate sedintele de tratament necesare. In acest fel te vei asigura ca vom fi disponibili in zilele si la orele dorite de tine.

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează