Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

 
Cu totii ne inghijim de sanatatea copiilor nostri. Le facem analizele medicale periodice si ii tratam atunci cand sunt bolnavi. Din pacate insa, omitem deseori sa luam masurile preventive pentru a evita aparitia afectiunilor aparatului locomotor, cum ar fi cifoza, lordoza, scolioza,  greutate in exces, mers incorect, asimetrie corporala, vicii de postura. Chiar si cand aceste afectiuni apar, le neglijam mult prea des crezand ca sunt normale.
 
 
Din fericire, stilul de viata modern a venit si cu solutii eficiente. In acest caz, kinetoterapia. Voi enumera mai jos doar cateva dintre beneficiile kinetoterapiei in dezvoltarea armonioasa a copiilor si in corectarea afectiunilor aparatului locomotor al acestora.
 
  1. Asigura exercitiul fizic necesar. Corpul nostru a fost creat pentru miscare. Miscarea ne-a asigurat, ca si specie, supravietuirea. Ea ne-a permis sa vanam, sa ne construim un adapost si sa ne aparam de atacatori. Inca de mici. In lumea moderna de astazi insa, toate aceste lucruri le obtinem fara a fi nevoiti sa facem efort fizic. In consecinta, sistemul nervos central s-a dezvoltat tot mai mult, insa aparatul locomotor a ramas in urma sau a involuat. Datorita stilului de viata modern, dezvoltarea fizica armonioasa a copiilor are de suferit. Kinetoterapia poate fi un aliat valoros. Un program de kinetoterapie individualizat nu doar ca aduce miscarea fizica de care copilul are nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa dar aduce si acele exercitii care ajuta corectarea afectiunilor sau dezechilibrelor deja prezente.
  2. Corecteaza posturile vicioase. Ca si fiziokinetoterapeuti vedem zilnic copii cu capul in pamant sau telefon, cu umerii lasati, aplecati peste biroul la care invata sau cu asimetrii posturale accentuate. Una din cauze consta in dezvoltarea asimetrica sau insuficienta a musculaturii stabilizatoare, acea musculatura care ar trebui sa tina toate elementele aparatului locomotor in pozitia corecta. Cu alte cuvinte, copilul si-a format in timp o postura incorecta cu care se simte confortabil dar care, in timp, duce la dezechilibre biomecanice si afectiuni greu de corectat la maturitate. Postura corecta se construieste prin exercitiu fizic organizat, focusat pe acest scop, adica, kinetoterapie.
  3. Stimuleaza sistemul neuromuscular. Kinetoterapia este una dintre cele mai eficiente modalitati prin care poti oferi copilului stimulii neurologici si musculari optimi, intr-un mediu controlat si avand niste obiective clare. Printr-un program de exercitii adaptat particularitatilor fizice ale copilului se poate interveni si corecta acolo unde este nevoie. Se pot echilibra lanturile musculare si se pot corecta curburile nefiziologice. Fiind in crestere, copiii reactioneaza mult mai bine la kinetoterapie decat adultii, iar rezultatele benefice se obtin foarte repede. Corpul se modeleaza si se adapteaza usor la factorii fizici exterini care actioneaza asupra lui. In acest fel, printr-un program de kinetoterapie bine organizat se pot suplini lipsa de activitate fizica complexa de care corpul copilului are nevoie. 
  4. Ajuta la cresterea increderii in sine. Postura incorecta si dezvoltarea dizarmonioasa a copilului pot influenta negativ dezvoltarea lui psihica din adolescenta. Copilul se obisnuieste cu viata sedentara si cu posturile vicioase. Pentru el aceasta comoditate devine un stil de viata. Iar aceasta comoditate poate avea un impact negativ in viata de adolescent. Scade increderea in sine, nu este multumit cu corpul sau si nu reuseste sa-si mentina motivatia. Sportul poate suplini aceste incoveniente si de multe ori chiar o face. Insa rareori copilul practica sportul consecvent impreuna cu un antrenor profesionist care abordeaza intr-un mod echilibrat toate grupele musculare importante, asa cum o face un kinetoterapeut.
  5. Creste capacitatea de automotivare. Daca ne uitam la toate speciile, nu doar la oameni, vom observa ca acestea acorda mult timp pentru antrenarea abilitatilor motrice necesare supravietuirii. Invata sa alerge sau sa zboare, sa vaneze, sa lupte. In cazul nostru, multe dintre abilitatile fizice nu mai sunt esentiale supravietuirii dar sunt la fel de importante pentru dezvoltarea noastra fizica si psihica. Kinetoterapia creaza acel context in care copiii se autodescopera, isi constientizeaza limitele si vad ca prin perseverenta si putina disciplina pot progresa. Simt ca prin ceea ce fac pot deveni buni, ca detin controlul si au puterea necesara de a face lucrurile sa se intample. Acest lucru le creste increderea in fortele propri si ii motiveaza sa mearga mai departe. 

 

Unul dintre micii nostri pacienti s-a simtit atat de bine la noi incat ne-a facut cadou mai multe dintre creatiile sale :) 

 

 

Daca ti-a placut articolul, lasa un comentariu. Daca ai nevoie de ajutorul echipei noastre, fa o programare online. Dureaza un minut.

 

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează