Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...


Doua din trei persoane au cel putin odata in viata o “blocare” a spatelui. Acea situatie neplacuta in care incercam sa ridicam ceva de jos dar nu ne mai putem ridica din cauza unei dureri acute care ne blocheaza miscarea. Uneori trece in cateva zile, alteori in cateva saptamani. Daca aceste episoade apar odata la cativa ani, nu pare a fi o problema foarte mare, desi recomand efectuarea unor investigatii medicale si in aceste situatii.

 
Dar ce facem atunci cand durerile sunt aprope zilnice si dureaza de luni de zile? In mod normal nu ar trebui sa se ajunga pana in acest punct pentru a lua masuri, dar experienta de zi cu zi a kinetoterapeutilor ne spune ca foarte multi pacienti sunt in aceasta situatie. Amana un tratament de recuperare pana cand lucrurile se agraveaza si durerea devine mult prea deranjanta.
 
Daca esti si tu in aceasta situatie, gasesti mai jos cativa pasi informativi care te-ar putea ajuta:
 
  1. Ai nevoie de un diagnostic. Te poti programa la una dintre clinicile private sau daca timpul iti permite, la stat. Un medic neurolog sau specialist in recuperare medicala te poate ajuta sa obtii un diagnostic clar. Pe langa diagnostic vei obtine probabil si un tratament medicamentos, in special antiinflamator si miorelaxant.
  2. Evaluare facuta de fiziokinetoterapeut. Din pacate, de cele mai multe ori, tratamentul medicamentos nu rezolva problema si doar “ascund” simptomele. Asta pentru ca medicatia nu trateaza cauzele. De cele mai multe ori durerea de spate acuta este cauzata de o instabilitate a coloanei vertebrale care favorizeaza migrarea unui disc intervertebral de la locul sau, disc care preseaza radacinile nervilor paravertebrali. De aici provine durerea. Iar medicatia nu are nici o influenta in stabilizarea coloanei vertebrale, doar ascunde temporar durerea. Aici intervine rolul fiziokinetoterapeutului. Acesta analizeaza actele medicale, face o serie de teste neuromusculare si alcatuieste un plan de tratament individualizat care sa duca la o stabilizare pe termen lung a coloanei vertebrale pornind de la parametri particulari cazului tau. Aici te putem ajuta, cu asta ne ocupam :)
  3. Stabilizarea coloanei vertebrale. Te-ai intalnit cu terapeutul, ati alcatuit impreuna un plan de tratament, ramane sa fii consecvent si sa nu ratezi nici o sedinta de recuperare. In functie de situatia ta particulara, ve avea nevoie de aproximativ 12 - 24 sedinte de tratament, cu o frecventa de 3 pe saptamana. In sedintele de kinetoterapie se va pune accentul pe stabilizarea coloanei si pe corectarea unor eventuale curburi nefiziologice. Acest lucru se va face prin intermediul lanturilor musculare paravertebrale (daca esti interesat de tehnicile si metodele folosite, scrie-mi intr-un comentariu si voi scrie un articol separat pe tema asta).
  4. Accelereaza procesul de recuperare. Primele sedinte nu vor fi probabil foarte usoare datorita lipsei de mobilitate, a inflamatiei, a durerii, a contracturilor musculare necontrolabile. De ceea in primele sedinte terapeutul se va focusa pe scaderea inflamatiei, a durerilor si a contracturilor musculare. Acest lucru te va pregati pentru sedintele de kinetoterapie, adica acel program de exercitii fizice prin care cresti forta musculaturii paravertebrale. Procedurile ajutatoare folosite in fiecare sedinta de tratament sunt masajul decontracturant, electroterapia, laserterapia. 
  5. Bucura-te de proces. Nimeni nu isi doreste neaparat sa ajunga intr-un centru de recuperare medicala si probabil ca nici tu. Insa o faci pentru tine, pentru sanatatea ta si pentru linistea ta. Sa traiesti zilnic cu dureri de spate nu e usor (am trait asa cam doi ani in perioada liceului si stiu cum e). Bucura-te ca ai luat decizia sa faci ceva in aceasta privinta si implica-te total. Recomand asta pentru ca am avut multi pacienti care in urma programului de recuperare nu doar ca au scapat de dureri, dar si-au schimbat stilul de viata, au inceput sa manance mai sanatos, si-au facut abonament la sala. Iti poti transforma si tu tratamentul de recuperare intr-o experienta placuta care iti va aduce beneficii pe termen lung. 
 
Daca ti-a placut articolul, lasa un comentariu. Daca vrei sa incepi un tratament, fa o programare online. Dureaza un minut.
 

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează