Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Cu totii ne inghijim de sanatatea copiilor nostri. Le facem analizele medicale periodice si ii tratam atunci cand sunt bolnavi. Din pacate insa, omitem deseori sa luam masurile preventive pentru a evita aparitia afectiunilor aparatului locomotor, cum ar fi cifoza, lordoza, scolioza,  greutate in exces, mers incorect, asimetrie corporala, vicii de postura. Chiar si cand aceste afectiuni apar, le neglijam mult prea des crezand ca sunt normale.
 
 

Cum stiu daca copilul meu are nevoie de un program de kinetoterapie?

  
 
 
Ne aflam frecvent in situatia in care parintii ne spun ca au observat la copiii lor ca nu au o postura corecta, sau ca au o usoara curbura asimetrica a spatelui, insa au considerat ca este normal in perioada de crestere. Insa, in aceste situatii, cu cat se incepe un tratament mai din timp, cu atat rezultatele sunt mai rapide si mai usor de obtinut. Este posibil ca un copil sa aiba nevoie de un program de kinetoterapie daca:
 
 • Nu face exercitiu fizic regulat. Dezvoltarea fizica corecta si armonioasa a copilului nu se poate face fara exercitiu fizic regulat si supraveghiat de catre un specialist. Fie ca vorbim despre un antrenor, profesor sau kinetoterapeut, este necesar ca acesta sa poata evalua postura, forta, mobilitatea, echilibrul, stabilitatea, coordonarea, reflexele sau rezistenta la efort a copilului. Si sa conceapa planul de exercitii fizice in functie de nevoile existente.
 • Nu are o greutate optima. Din cauza stilului de viata tot mai aglomerat, uneori nu avem suficienta grija in ceea ce priveste alimentatia copilului. Iar daca la o alimentatie nesanatoasa se adauga si lipsa de miscare periodica, este usor de inteles de ce vedem atat de multi copii supraponderali. Acest lucru priveaza copilul de energie, devine apatic si cu o stima de sine tot mai scazuta. 
 • Nu are o postura corecta. Cand sta la birou are spatele curbat peste masa si capul aplecat. Umerii sunt lasati in fata, se poate observa o accentuare a cifozei cervicale. Mersul nu este corect, privirea este in jos. 
 • Nu se poate focusa pe o activitate. Se plictiseste foarte repede, nu are rabdare, nu isi poate focusa atentia mai mult timp. Prin intermediul exercitiului fizic organizat copilul isi descopera propriile limite si isi da seama ca poate progresa daca respecta un program si dedica energie in acea directie. Acest lucru creste increderea in fortele propri, motivatia si capacitatea de concentrare. Acesta este motivul pentru care majoritatea oamenilor care fac performanta in domeniul lor de activitate, au un abonament permanent la sala de fitness.
 • Are o afectiune a aparatului locomotor. Fie ca vorbim despre scolioza, cifoza, lordoza, entorsa, fractura, intindere sau ruptura musculara, cand exista o afectiune diagnosticata la nivelul aparatului locomotor, tratamentul de recuperare este obligatoriu.
  


 

Care sunt beneficiile kinetoterapiei in dezvoltarea fizica a copiilor?

 
 
 
Din fericire, stilul de viata modern a venit si cu solutii eficiente. In acest caz, kinetoterapia. Voi enumera mai jos doar cateva dintre beneficiile kinetoterapiei in dezvoltarea armonioasa a copiilor si in corectarea afectiunilor aparatului locomotor al acestora.
 
 • Asigura exercitiul fizic necesar. Corpul nostru a fost creat pentru miscare. Miscarea ne-a asigurat, ca si specie, supravietuirea. Ea ne-a permis sa vanam, sa ne construim un adapost si sa ne aparam de atacatori. Inca de mici. In lumea moderna de astazi insa, toate aceste lucruri le obtinem fara a fi nevoiti sa facem efort fizic. In consecinta, sistemul nervos central s-a dezvoltat tot mai mult, insa aparatul locomotor a ramas in urma sau a involuat. Datorita stilului de viata modern, dezvoltarea fizica armonioasa a copiilor are de suferit. Kinetoterapia poate fi un aliat valoros. Un program de kinetoterapie individualizat nu doar ca aduce miscarea fizica de care copilul are nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa dar aduce si acele exercitii care ajuta corectarea afectiunilor sau dezechilibrelor deja prezente.
 • Corecteaza posturile vicioase. Ca si fiziokinetoterapeuti vedem zilnic copii cu capul in pamant sau telefon, cu umerii lasati, aplecati peste biroul la care invata sau cu asimetrii posturale accentuate. Una din cauze consta in dezvoltarea asimetrica sau insuficienta a musculaturii stabilizatoare, acea musculatura care ar trebui sa tina toate elementele aparatului locomotor in pozitia corecta. Cu alte cuvinte, copilul si-a format in timp o postura incorecta cu care se simte confortabil dar care, in timp, duce la dezechilibre biomecanice si afectiuni greu de corectat la maturitate. Postura corecta se construieste prin exercitiu fizic organizat, focusat pe acest scop, adica, kinetoterapie.
 • Stimuleaza sistemul neuromuscular. Kinetoterapia este una dintre cele mai eficiente modalitati prin care poti oferi copilului stimulii neurologici si musculari optimi, intr-un mediu controlat si avand niste obiective clare. Printr-un program de exercitii adaptat particularitatilor fizice ale copilului se poate interveni si corecta acolo unde este nevoie. Se pot echilibra lanturile musculare si se pot corecta curburile nefiziologice. Fiind in crestere, copiii reactioneaza mult mai bine la kinetoterapie decat adultii, iar rezultatele benefice se obtin foarte repede. Corpul se modeleaza si se adapteaza usor la factorii fizici exterini care actioneaza asupra lui. In acest fel, printr-un program de kinetoterapie bine organizat se pot suplini lipsa de activitate fizica complexa de care corpul copilului are nevoie. 
 • Ajuta la cresterea increderii in sine. Postura incorecta si dezvoltarea dizarmonioasa a copilului pot influenta negativ dezvoltarea lui psihica din adolescenta. Copilul se obisnuieste cu viata sedentara si cu posturile vicioase. Pentru el aceasta comoditate devine un stil de viata. Iar aceasta comoditate poate avea un impact negativ in viata de adolescent. Scade increderea in sine, nu este multumit cu corpul sau si nu reuseste sa-si mentina motivatia. Sportul poate suplini aceste incoveniente si de multe ori chiar o face. Insa rareori copilul practica sportul consecvent impreuna cu un antrenor profesionist care abordeaza intr-un mod echilibrat toate grupele musculare importante, asa cum o face un kinetoterapeut.
 • Creste capacitatea de automotivare. Daca ne uitam la toate speciile, nu doar la oameni, vom observa ca acestea acorda mult timp pentru antrenarea abilitatilor motrice necesare supravietuirii. Invata sa alerge sau sa zboare, sa vaneze, sa lupte. In cazul nostru, multe dintre abilitatile fizice nu mai sunt esentiale supravietuirii dar sunt la fel de importante pentru dezvoltarea noastra fizica si psihica. Kinetoterapia creaza acel context in care copiii se autodescopera, isi constientizeaza limitele si vad ca prin perseverenta si putina disciplina pot progresa. Simt ca prin ceea ce fac pot deveni buni, ca detin controlul si au puterea necesara de a face lucrurile sa se intample. Acest lucru le creste increderea in fortele propri si ii motiveaza sa mearga mai departe. 
   
  

 

Ce spun parintii despre imbunatatirile obtinute de copiii lor prin kinetoterapie?

 
Nu de putine ori parintii sunt sunt surprinsi de rapiditatea cu care se observa progresul in ceea ce priveste postura sau simetria corporala. Cateva dintre imbunatatirile pe care parintii le observa frecvent la copiii lor in urma unui program de kinetoterapie sunt:
 
 • Copilul are o postura corecta. Prin corectarea curburilor nefiziologice ale coloanei vertebrale si tonifierea lanturilor musculare deficitare, copilul incepe sa se simta cel mai bine atunci cand are o postura corecta. Daca lanturile musculare implicate in sustinerea sistemului osos sunt echilibrate, atunci posturile compensatorii nu mai sunt necesare, iar postura corecta devine una naturala.
 • Copilul are un mers corect. Biomecanica mersului este foarte importanta atat din punct de vedere estetic cat si din punct de vedere al sanatatii aparatului locomotor. Kinetoterapeutul observa fiecare etapa a schemei motrice pe care copilul o foloseste atunci cand merge si poate face corectarile necesare atunci cand este cazul prin exercitii corectoare, feedback sau tehnici de facilitare.
 • Copilul are mai multa energie. Exercitiul fizic contribuie la mai buna oxigenare a creierului, intareste capacitatea de atentie si faciliteaza constientizarea propriului corp. Aceste beneficii aduc o stare de bine si de echilibru. Conform studiilor, copiii care fac exercitii fizice regulat obtin rezultate mai bune la scoala, se pot concentra mai mult timp asupra unui obiectiv si au mai multa incredere in ei decat copiii care fac miscare doar ocazional.
   
  

 

Cum putem incepe un program de kinetoterapie la voi?

 
 
  
Pentru a incepe un program de kinetoterapie este necesara programarea la o sedinta de evaluare. Poti face acest lucru in mai putin de un minut, completand formularul online de mai jos. In cadrul sedintei se evaluare se vor urmari urmatoarele aspecte:
 
 • Analizarea actelor medicale. Daca vorbim despre unele afectiuni diagnosticate deja, terapeutul va aniliza actele medicale disponibile. De aceea va rugam sa aduceti la dumneavoastra scrisorile medicale, radiografiile sau rmn-urile care au legatura cu afectiunea.

 • Efectuarea masuratorilor specifice. In functie de obiectivele terapeutice urmarite se vor masura forta, flexibilitatea, reflexele, coordonarea, rezistenta, echilibrul, stabilitatea, greutatea sau gradul curburilor nefiziologice ale coloanei vertebrale.

 • Stabilirea obiectivelor terapeutice. In urma acestor masuratori si teste se stabilesc obiectivele terapeutice urmarite. De exemplu: corectarea hiperlordozei lombare, corectarea posturii la birou, corectarea mersului, cresterea rezistentei la efort, imbunatatirea coordonarii, scaderea in greutate, cresterea fortei musculaturii paravertebrale, etc..

 • Alcatuirea planului de tratament. Urmatorul pas este alcatuirea planului de tratament care care sa duca la indeplinirea obiectivelor terapeutice propuse. Se va stabili numarul de sedinte necesare, procedurile de tratament ajutatoare folosite si frecventa sedintelor. 

 • Planificare sedintelor de tratament. Ultimul pas consta in planificarea sedintelor de tratament. Avem un program extins, ceea ce ofera o buna flexibilitate a programarilor (de luni pana vineri, intre orele 8 si 21). 

 
 

PROGRAMARE EVALUARE

   

 

 

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează