Cauta afectiunea pe care vrei sa o tratezi...

Primim frecvent aceasta intrebare de la pacienti. In ce consta un tratament de recuperare medicala? Este o intrebare destul de generala insa vom incerca sa raspundem la ea. O mare parte a afectiunilor organelor interne se trateaza prin medicatie. Insa nu la fel stau lucrurile in cazul afectiunilor apararului locomotor. Recuperarea in urma unei fracturi de exemplu nu o putem realiza prin medicatie. Prin medicatie nu se poate recupera mobilitatea articulara, forta musculara, stabilitatea, echilibrul, postura, coordonarea sau rezistenta.

 

Toate aceste lucruri se recupereaza prin kinetoterapie, adica niste programe speciale de exercitii fizice, adaptate fiecarui obiectiv terapeutic in parte.

Altfel spus, sunt anumite exercitii prin care recuperam mobilitatea articulara, alte exercitii prin care recuperam forta, altele pentru coordonare si asa mai departe. Pe langa faptul ca aceste exercitii variaza in functie de obiectivele urmarite, este foarte importanta ordinea obiectivelor pe care le stabilim. De exemplu, nu putem incepe un program de crestere a fortei musculare in adevaratul sens al cuvantului pana cand nu recuperam mobilitatea articulara. Si nu putem incepe un program de recuperare a mobilitatii pana cand nu amelioram inflamatia locala si durerea.

Pe langa programele de exercitii, adica kinetoterapie, in recuperae se folosesc si alte proceduri ajutatoare, cum ar fi electroterapia, laserterapia sau masajul terapeutic. Aceste proceduri ajuta si ele considerabil la materializarea obiectivelor terapeutice insa ele sunt proceduri ajutatoare. Kinetoterapia este indispensabila.

Aici gresesc din pacate foarte multi pacienti din cauza lipsei de informare. Pacienti cu ligamentoplastie la genunchi de exemplu, incearca sa umble prin casa cu ajutorul carjelor sau a cadrului, fara a incepe un program de recuperare. In aceste situatii ei nu si-au ameliorat inflamatia si durerile, nu si-au recuperat mobilitatea articulara, nu si-au recuperat forta musculara, nu si-au recuperat stabilitaea, coordonarea sau rezistenta. Incearca sa treaca peste toate aceste etape absolut obligatorii. 

Iar din aceasta cauza apar problemele. Durerile nu dispar, mobilitatea nu se amelioreaza, fiecare pas este un chin si lucrurile nu tind sa se imbunatateasca in timp. Dupa cateva luni fara progrese semnificative, se ajunge intr-un final in cabinetul de recuperare unde se reia tot procesul de la zero, mult ingreunat si mult mai anevoios decat daca se actiona din timp.

Recuperarea medicala este o specialitate medicala complexa si deosebit de importanta. Uneori credem ca prin neglijarea ei facem economie de bani. Credem ca ne vom recupera singuri acasa urmarind clipuri pe internet sau cititnd articole. Insa, ca in orice alt domeniu, aceasta abordare rareori aduce rezultatele asteptate si ajungem intr-un final sa platim dublu. Iar cand vorbim despre corpul uman si despre sanatate, lucrurile se complica si mai mult deoarece nu putem inlocui pur si simplu niste piese cu altele noi. In multe situatii, daca nu actionam la timp, vor ramane unele sechele, mai mari sau mai mici, indiferent de ce vom face ulterior.

In nici un caz nu ne dorim sa alarmam prin aceasta postare insa ne simtim datori sa informam oamenii despre aceste lucruri deoarece e lovim de ele in fiecare zi. Vrem doar sa tragem un semnal de alarma si sa subliniem importanta recuperarii medicale. 

Pentru a incepe un tratament de recuperare, solicita o sedinta de evaluare terapeutica completand formularul de la link-ul de mai jos si te vom contacta in cel mai scurt timp.

PROGRAMARI: http://www.kinetikmed.ro/formulare-online/formular-evaluare-site.html

Adaugă comentariu

Fii sociabil! Adauga un comentariu :)


Codul de securitate
Actualizează